Tratatul economic al momentului

Tudor Smirna · 26 august 2009

„Semnificaţia celor 875 de pagini ale cărţii lui Jesús Huerta de Soto, Moneda, creditul bancar și ciclurile economice, este aceea de a fi primul tratat misesian despre monedă și activitatea bancară scris după publicarea lucrării originale a lui Mises [Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel], acum nouăzeci și patru de ani.”

Astfel scrie Jörg Guido Hülsmann în recenzia sa. Cartea începe cu analiza juridică a confuziei dintre instituţia depozitului la vedere și cea complet diferită a împrumutului la termen. Continuă cu o istorie a activităţii bancare încă din antichitate, cu analiza problemei depozitului de bani în dreptul roman, o expunere a consecinţelor tragice ale interzicerii dobânzii în lumea catolică și o istorie a încercărilor de justificare a confuziei mai sus amintite, care se finalizează cu verdictul de imposibilitate.

Odată puse bazele juridice ale analizei, Huerta de Soto prezintă într-un mod cât se poate de tehnic operaţiile care însoţesc activităţile bancare de depozitare, pe de o parte și pe cea de intermediere financiară, pe de altă parte. Aflăm de aici mecanismul multiplicatorului bancar care face posibilă expansiunea creditului, așa cum este ea înfăptuită în sistemul bancar modern.

Apoi, autorul face o introducere în teoria capitalului și a dobânzii cu scopul de a lămuri efectele pe care mai sus amintita expansiune a creditului le are asupra sistemului economic. Sunt analizate și contrastate creșterea economică sănătoasă, bazată pe economisire veritabilă, cu cea falsă, al cărei sfârșit în colapsul generalizat este de neevitat. Teoria austriacă a ciclului economic este astfel reafirmată, cu lux de amănunte și consideraţii suplimentare.

Următorul pas în apărarea teoriei ciclului este făcut în contra propagatorilor de paradigme economice false, monetariștii și keynesienii. Dar teoria ciclului, corect formulată, implică de fapt o înţelegere fără urmă de eroare a teoriilor capitalului, monedei și activităţii bancare, iar acestea trebuie clarificate și apărate nu numai contra „dușmanilor” din exterior ci și de „ereziile” introduse de iubitorii așa-zis austrieci de rezerve fracţionare. Două capitole întregi sunt dedicate acestor lămuriri, iar ultimul capitol al cărţii conţine o propunere de reformă a sistemului monetar-bancar.

Cu toate că impresionează prin dimensiunile sale, Moneda, creditul bancar și ciclurile economice este gândită ca manual dedicat studenţilor știinţelor economice, fiind înţesată cu exemple numerice și tabele de sinteză. Avem în faţă încă un exemplu al respectului pentru cititor, dovedit de multe ori în tradiţia austriacă de drept și economie. Însă, dincolo de abordarea de manual, multe probleme sunt tratate exhaustiv. Iar pentru cele care nu sunt, Huerta de Soto a alcătuit note de subsol remarcabile în care găsim trimiteri la toată literatura relevantă pentru chestiunea discutată.

Chiar dacă tratatul profesorului Huerta de Soto nu poate rămâne singura sursă bibliografică în chestiunile monetare și bancare, el este necesar oricui dorește să își clădească o cultură economică sănătoasă. Iar acum, mai mult decât oricând, efortul remarcabil al profesorului Huerta de Soto dă roade: cartea se dovedește un ghid foarte util al crizei actuale.

Am definitivat traducerea acestui tratat, începută din 2006 de regretata Diana Costea. Institutul Ludwig von Mises – România vă oferă cartea gratuit în format electronic și ne dorim ca lansarea să fie făcută odată cu publicarea sa în format tipărit de către o editură prestigioasă. Ediţiile în engleză sau spaniolă sunt disponibile pe pagina profesorului Jesús Huerta de Soto.

·

Comentarii

 1. salutare. daca exista posibilitatea unui exemplar electronic al teoriei banilor si creditului in ro, v as ramane recunoscator daca mi l ati trimite. sau daca nu, sa fie si tiparit (eu sunt din provincie si la noi, asta e, dar nu prea vin carti bune. cu stima,

  don · 8 noiembrie 2009, 16:05 · #

 2. Don,

  Tratatul lui Mises nu este tradus în limba română. Dar îl găsești în limba engleză, în format html și pdf, aici:

  mises.org/books/Theo…

  Pe misesromania.org poți citi, deocamdată în format html, tratatul lui Huerta de Soto:

  misesromania.org/608…

  Tudor · 10 noiembrie 2009, 04:50 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)